"Hur skiriver man skräck?"

Lilla teatern är ganska folktom efter prisutdelningen av Litteralunds skrivartävling.
Nästa punkt på programmet är Mårten Sandén och Magnus Nordin som ska tala om skräck. Och i det ganska minimala tumultet som råder haffar jag de båda författarna för att växla några ord om deras fem bästa tips på ”Hur man skriver skräck”. Detta innan jag själv ska springa upp på scenen för att introducera de båda författarna.
När jag frågar efter deras främsta tips tvekar båda två en stund men kommer ganska snabbt på ett flertal råd som de båda är rörande överens om.

Magnus Nordin och Mårten Sandéns bästa tips om ”Att skriva skräck”

  •     Visa inte för mycket av monstret. Ovisshet är alltid mer skrämmande än att visa monstrets 45 armar och gigantiska kropp. Om det nu handlar om sådan skräck. Exempel är ”Alien”.

  •     Var noga med att skapa en huvudkaraktär som läsaren kan sympatisera med. Skräck kommer oftast från hot och hotet blir mer skrämmande om det händer någon man sympatiserar med.

  •     Vagga in folk i en falsk trygghet. Det får gärna anas att något ändå inte står rätt till. Att låta något onormalt hända i en helt normal och vanlig miljö skapar ofta de bästa skräckeffekterna.

  •     Dra ner tempot och skriv kortare och rappare meningar när det är något som är på gång. Det håller intresset uppe och sätter läsaren på helspänn. Låt läsaren bli mer deltagande när du vill skrämma dem ordentligt.

  •     Var inte förutsägbar. Där det antas hända någonting, låt inget hända, och vice versa. Lek med uppfattningsförmågan hos läsaren. Överraska. Kolla på filmen ”The Shining”

De båda Augustprisnominerade författarna förde ett långt samtal som rörde nästan alla möjliga skrymslen och vrår av skräck. Mycket intressant och inte minst underhållande!

//Erik Bergsten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0