Skrivarglädje med LitteraLund

 I ett rum längst in på Wickmanska gården står Therese Granwald och väntar. Therese jobbar vanligen på författarskolan och utöver det så är hon även barnboksförfattare och låtskrivare.

Idag ska hon hålla en skrivarkurs för skolelever under LitteraLundveckan.  Vi deltog i somras i en skrivarkurs som hon höll i, så för oss var det ett kärt återseende. Nu strömmar barnen från Rudolf Steinerskolan, klass 6 in och tar plats vid borden. Therese ger dem ett varmt välkomnande och sedan går de direkt på skrivarövningarna. Den första uppgiften blir en miljöbeskrivning. Man ska beskriva en plats där någonting har hänt. Det kan vara vadsomhelst, något roligt eller något läskigt. Man ska beskriva lukter, ljud, saker på platsen och omgivningen. Enda kravet är att platsen ska vara helt folktom. Alla elever är fyllda av inspiration och börjar skriva direkt. Det blir helt tyst i lokalen när alla koncentrerar sig. De får ungefär tre minuter på sig att producera miljöbeskrivningen. När alla är klara är det dags för uppläsning för de som vill och vi blev mycket imponerade av deras nya dikter.

 

 

Uppgift nummer två var att beskriva en hjälte, i punktform. Saker som ska vara med var:

Egenskaper

Styrkor

Svagheter

Drömmar

Hemligheter

 

Det var bara att låta fantasin flöda.

Senare kom vi till en uppgift där de två första uppgifterna vävdes ihop. Man skulle arbeta två och två och så skulle man ta en av miljöbeskrivningarna och placera in sina två hjältar där. Historien skulle börja med att hjältarna satt fast i något till exempel i ett träd eller på ett tåg. Texten skulle bestå av endast dialoger och paren fick inte prata med varandra medan de skrev utan bara skicka pappret mellan sig och skriva varannan mening. De flesta texterna blev väldigt roliga och medan gruppen arbetade hördes mycket skratt.

 

 

/Saga o Linnea MM-skolan


Humor, allvar och en brittisk accent

När vi kommer in i den fullsatta teatern är Bali Rai redan igång och föreläser. Han håller på att berätta om hur han bygger upp sina karaktärer. Han säger att allt han gör är inspirerat av verkliga människor, händelser och miljöer. Hans berättelser utspelar sig ofta i Leicester där han är uppväxt. Karaktärer och namn till karaktärer tar han gärna från sin stora släkt.

Har du använt någon person i flera böcker? frågar en tjej från publiken. Bali skrattar och förklarar att hans farbrors karaktär används så fort han behöver en elak karaktär.

Han är en rasist, en homofob, ”a selfish arse”. Jag hatar honom men jag är väldigt fascinerad av honom ändå. Han kan inte engelska så jag kan skriva vad jag vill om honom i mina böcker, säger Bali.

 Han berättar också att i England är det åldersgräns på många böcker. Många debatter pågår om vad ungdomar borde och inte borde läsa. Han frågar publiken om det finns något som de inte klarar av att läsa eller se på TV. Pukliken, som består mestadels av gymnasieelever, är alla överens om att allting går bra att läsa.  Yeah, that’s what I love about Sweden, säger han med sin brittiska accent. Han förklarar att litteratur borde framkalla känslor! En bok ska få folk att tänka, gråta, skratta eller bli arga. Om man inte känner något när man läser, anser Bali att den boken inte är något att ha.

Han berättar om sin bok The Angel Collector som fick ganska mycket negativ kritik av vuxna när den kom ut eftersom den handlar om en galen seriemördare,men alla ungdomar tyckte väldigt mycket om den. Seriemördaren i boken är inspirerad av min gamla engelsklärare, säger Bali och ler.

Vi tyckte att Bali Rais föreläsning var väldigt rolig och givande. Han lät publiken delta och ställa så mycket frågor de ville och gav bra frågeställningar.

 

Kajsa o Saga, MM skolan 9

 


Livet med Unenge

 Vi träffade serietecknaren och författaren Johan Unenge, som bland annat har skrivit och illustrerat ” Eva & Adam ” , ” Livet enigt Rosa ” och ”Bert”. Han var rolig att lyssnare och berättar att han alltid har velat bli serietecknare, precis som hela hans familj. Hans föräldrar, syskon, fru och hans svärmor är tecknare.  På en kompis fest träffade han Måns Garthon som han jobbat med sedan dess. Johan ritade och Måns skrev och kom på berättelserna.

Den första serien de gjorde hette ” Agent Annorlunda ” som var en kopia av Björn Borg, och den onda gubben ”Krönium ”. Den blev sådär, en de fick ändå besöka en massa olika skolor. Genom att besöka skolor fick de inspiration att skriva ”Eva & Adam”. Den handlar om helt vanliga personer, och det var det som var så speciellt med den.

”Livet enligt Rosa” kom efter Eva och Adam. Den handlar om en helt vanlig tjej som inte kan spela gitarr, men hon gör det i alla fall. Hennes bästa kompis är kär i henne, men det vet hon inte om. Han heter Ville och han vill vara mer än vän, men det vågar han inte säga till Rosa.

Johan tycker att det är det värsta som kan hända någon, att man e bäst kompis med den man är kär i.

Ett bra skrivartips från Johan är att skriva en rolig bok samtidigt som man skriver en lite mer allvarlig bok. Favoritboken av de böcker han själv skrivit är den som heter ”Josefin och Villa Ulla”. Den är inspirerad av Johans dotter och hennes bästa kompis. Johan berättar om när de leker detektiver och springer runt och skriver ner saker som t.ex.:

Sparvhöksvägen 14: oklippt gräs, kan betyda att det ligger en döing där inne.

Eller

Sparvhöksvägen 18: konstigt efternamn, utomjording?

 

Johan berättar också om pinsamheter från sin barndom, som tex. När han gillade en tjej som var två år äldre, och brukade stå i matkön och lukta på hennes hår, men till slut tyckte han att det blev lite skumt, så han gick och köpte en flaska av hennes shampoo som han satt och luktade på hemma istället.

Johan och Måns har skrivit en barnbok som heter ”Hotell Knorren” och den ska bli nästa års julkalender.

Folk säger att man kanske måste vänta på inspiration, Johan säger att det är bullshit och att man ska bara skriva ner det första man tänker på. Johan ritar en efterönskad bild av Bert, och sedan säger vi tack och går.

 

Penellope och Beata MM-skolan i Lund


RSS 2.0