Livet med Unenge

 Vi träffade serietecknaren och författaren Johan Unenge, som bland annat har skrivit och illustrerat ” Eva & Adam ” , ” Livet enigt Rosa ” och ”Bert”. Han var rolig att lyssnare och berättar att han alltid har velat bli serietecknare, precis som hela hans familj. Hans föräldrar, syskon, fru och hans svärmor är tecknare.  På en kompis fest träffade han Måns Garthon som han jobbat med sedan dess. Johan ritade och Måns skrev och kom på berättelserna.

Den första serien de gjorde hette ” Agent Annorlunda ” som var en kopia av Björn Borg, och den onda gubben ”Krönium ”. Den blev sådär, en de fick ändå besöka en massa olika skolor. Genom att besöka skolor fick de inspiration att skriva ”Eva & Adam”. Den handlar om helt vanliga personer, och det var det som var så speciellt med den.

”Livet enligt Rosa” kom efter Eva och Adam. Den handlar om en helt vanlig tjej som inte kan spela gitarr, men hon gör det i alla fall. Hennes bästa kompis är kär i henne, men det vet hon inte om. Han heter Ville och han vill vara mer än vän, men det vågar han inte säga till Rosa.

Johan tycker att det är det värsta som kan hända någon, att man e bäst kompis med den man är kär i.

Ett bra skrivartips från Johan är att skriva en rolig bok samtidigt som man skriver en lite mer allvarlig bok. Favoritboken av de böcker han själv skrivit är den som heter ”Josefin och Villa Ulla”. Den är inspirerad av Johans dotter och hennes bästa kompis. Johan berättar om när de leker detektiver och springer runt och skriver ner saker som t.ex.:

Sparvhöksvägen 14: oklippt gräs, kan betyda att det ligger en döing där inne.

Eller

Sparvhöksvägen 18: konstigt efternamn, utomjording?

 

Johan berättar också om pinsamheter från sin barndom, som tex. När han gillade en tjej som var två år äldre, och brukade stå i matkön och lukta på hennes hår, men till slut tyckte han att det blev lite skumt, så han gick och köpte en flaska av hennes shampoo som han satt och luktade på hemma istället.

Johan och Måns har skrivit en barnbok som heter ”Hotell Knorren” och den ska bli nästa års julkalender.

Folk säger att man kanske måste vänta på inspiration, Johan säger att det är bullshit och att man ska bara skriva ner det första man tänker på. Johan ritar en efterönskad bild av Bert, och sedan säger vi tack och går.

 

Penellope och Beata MM-skolan i Lund


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0