Skrivarglädje med LitteraLund

 I ett rum längst in på Wickmanska gården står Therese Granwald och väntar. Therese jobbar vanligen på författarskolan och utöver det så är hon även barnboksförfattare och låtskrivare.

Idag ska hon hålla en skrivarkurs för skolelever under LitteraLundveckan.  Vi deltog i somras i en skrivarkurs som hon höll i, så för oss var det ett kärt återseende. Nu strömmar barnen från Rudolf Steinerskolan, klass 6 in och tar plats vid borden. Therese ger dem ett varmt välkomnande och sedan går de direkt på skrivarövningarna. Den första uppgiften blir en miljöbeskrivning. Man ska beskriva en plats där någonting har hänt. Det kan vara vadsomhelst, något roligt eller något läskigt. Man ska beskriva lukter, ljud, saker på platsen och omgivningen. Enda kravet är att platsen ska vara helt folktom. Alla elever är fyllda av inspiration och börjar skriva direkt. Det blir helt tyst i lokalen när alla koncentrerar sig. De får ungefär tre minuter på sig att producera miljöbeskrivningen. När alla är klara är det dags för uppläsning för de som vill och vi blev mycket imponerade av deras nya dikter.

 

 

Uppgift nummer två var att beskriva en hjälte, i punktform. Saker som ska vara med var:

Egenskaper

Styrkor

Svagheter

Drömmar

Hemligheter

 

Det var bara att låta fantasin flöda.

Senare kom vi till en uppgift där de två första uppgifterna vävdes ihop. Man skulle arbeta två och två och så skulle man ta en av miljöbeskrivningarna och placera in sina två hjältar där. Historien skulle börja med att hjältarna satt fast i något till exempel i ett träd eller på ett tåg. Texten skulle bestå av endast dialoger och paren fick inte prata med varandra medan de skrev utan bara skicka pappret mellan sig och skriva varannan mening. De flesta texterna blev väldigt roliga och medan gruppen arbetade hördes mycket skratt.

 

 

/Saga o Linnea MM-skolan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0