Poesi, pizza och presentation

Torsdag, fredag och halva lördag. Programmet är så fullspäckat så vi hinner inte med så mycket bloggande tyvärr :(. Så här kommer en sammanfattning:


Torsdagen började halv tio med fler skrivövningar på Hamar teater. Sedan korrekturläsning, då vi parades ihop två och två med någon från något av de andra nordiska länderna. Lite konstigt kändes det att läsa upp råmaterialtexter för någon man knappt kände men feedbacken blev bra och snart hade vi fått flera nya vänner.


När vi skrivit och skrivit hela förmiddagen beställdes stortaxi och vi åkte till Ajers ungdomsskole för att äta lunsj (norsk stavning ÄR rolig). Vi fick baguette till lunch (i Norge får man ingen skolmat utan man tar med sig mackor hemifrån - "matpakke" som det kallas, eller "mackepacke" som vi döpt om det till). Där blev vi mål för alla elevernas blickar som var nyfikna på hur svenskar kunde se ut. Vi fick sno ihop en improviserad presentation om Lund inför alla 9:or (i Norge har man 10 klasser så deras 9:or är lika gamla som vi). Skolan var väldigt ny och modern med väggar av glas och luftiga korridorer, projektorer och konferenssalar. I cykelställen, istället för cyklar, stod det sparkstöttingar - norrmän åker spark till skolan :)


Senare på kvällen fick vi pizza på Hamars ungdomshus, Sea Side. Där fick vi mer kontakt med de andra, dvs. norrmännen och danskarna. Sea Side erbjöd allt från ping pong och biljardbord till datorer och norsk dödsmetall live. Norge slog Sverige i fotbollsspel och danskarna fick sig en omgång snöbollar.


Väl hemma på pensionatet fortsatte skrivarverkstan i den s.k. bloggsoffan och vi jobbade sent in på kvällen. Sedan blev det pyjamasprat i soffan till klockan alldeles för sent (exakt klockslag har Åsa censurerat...).


Dagens norska ord: minnepinne = USB-minne


                                                                 *****


På fredagen började programmet på Hamar teater klockan nio. Vi arbetade klart med våra texter och sammanställde sedan en antologi. Det underlättar att få se alla texterna i skrift eftersom det inte är helt att förstå vad alla läser upp alltid...


Detta var dagen då alla kändisarna började trilla in! Först var det lunch i Hamars rådhus med alla viktiga kommunmänniskor. Det var Rådmann (= ca. borgmästare), skolchef och kulturchef. Sen på eftermiddagen kom fyra författare och besökte oss: Det var finlandssvenske Claes Andersson, Einar Már Gudmundsson från Island, Marianne Larsen från Danmark och Staffan Söderblom från Sverige. De berättade om sina författarskap och vi behandlade allt från skrivkramp till vilka teman de bygger sina texter på. Vi fick ställa frågor och de gav oss en massa kloka råd. Det blev ett mycket spännande och givande samtal! Det bästa var att de också verkade tycka det var kul.


Senare på kvällen var det dags att äta middag med författarna. Finklädda upp till tänderna åkte vi drosje ner till Sagbladsfabrikken. Där bjöds det bl a på lyxbuffé, tack-för-maten-tal och spontan diktuppläsning på isländska. Vi fick också anledning till att fundera över "vad pratar man egentligen om" och "vill vi egentligen någon gång gå på nobelfesten"... Staffan Söderblom höll ett mycket fint tal om att poesifestivaler finns det ju överallt, men att det var det fantastiska mötet med ungdomarna som gjorde den här till speciell och höjde den till en ny nivå. Vi blev stolta! :)

För dem som ville stanna efter middagen så bjöds det på jazz och lyrik på ovanvåningen. Detta var startskottet för den officiella Poesifestivalen. Jazzbandet var helt fantastiskt, med en sångerska från New Orleans som sjöng så golvet vibrerade. Knut Faldbakken (känd norsk deckarförfattare) var konferencier och Claes Andersson, Gro Dahle (Norge), Staffan Söderblom och Eldrid Lunden (Norge) läste dikter. Efteråt gick vi runt bland författarna och bondade lite mer :). Linnea fick till och med Claes Anderssons bok som han läst ur på scenen - signerad och dedikerad! Han verkar vara en kjempegöy man - smart, rolig, politiskt engagerad (varit presidentkandidat i Finland!) och så gick han dessutom upp på scenen och rev av en jazzlåt på pianot som extra slutnummer.


Idag, lördag, har mycket av tiden gått åt till att förbereda oss inför kvällens föreställning. Vi har jobbat tillsammans med producenten och fått öva på scenen. Det börjar bli hyfsat nervöst! This is it! Det är nu vi ska upp till bevis... De "stora" som ska läsa idag är Paal-Helge Haugen (Norge), Marianne Larsen, Einar Mar Gudmundsson, Einar Ökland. Och så vi :). Lars Saabye Christensen från Norge skulle också varit med, men han har gått och blivit sjuk.


Håll tummarna för oss!


Just det, antal hitintills sedda luseplagg: massa! Vi trodde det var en myt - men icke!


Många varma hälsningar,

Sigrid, Saga, Linnea, Emelie och Åsa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0